неделя, 20 януари 2013 г.

Трюфели, гъби и бизнес

Има много теми за гъби, трюфели и хора занимаващи се с тях.
Общуването с гъбите и трюфелите може да стане по няколко начина.
1. Общуване на научна основа.


Това правят хората, които имат такова образование.
Тези учени са толкова на "ти" с гъбите, че освен това, което ние знаем (мицел, хифи, плодно тяло) те изследват и спорите с които гъбите се размножават, местообитанията (хабитата) и всичко съпътстващо живота на гъбите. Те използват латинските имена на гъбите, изследват гъбите "под микроскоп" в буквален и в преносен смисъл, откриват нови видове  гъби (неописвани до сега). Те са най-добрите в света на гъбите. 
Респект и уважение към тях.

2. Общуване с гъбите и трюфелите на професионална основа.



Това са хората ползващи гъбите за бизнес. Това са гъбари, които са напреднали много в знанията си за гъбите и трюфелите. Това са професионалните гъбари и хората търгуващи с гъбите. Те по всяко време на годината знаят какви гъби и какви трюфели има, къде да ги открият и какви количества могат да се съберат. Наясно са с актуалните цени на гъбите и трюфелите във всеки един  момент.
 
3. Общуване от снимки и интернет. 



Това са хората с усет към природата  в частност към гъби и трюфели, но все още не са събрали смелост да ги докоснат "на живо". Това са бъдещи гъбари. Дали ще останат любители или ще преминат в професионални гъбари все едно. Те трупат знания и когато натрупат достатъчно тези знания ще преминат в действия.
Може и да съм пропуснал някоя група. Ако има такива ще ги включим в бъдеще.
Събирането на гъби започва с опознаване на гъбите и сезоните. Това  е  първата стъпка.
Когато станем толкова добри, че да намираме повече гъби, отколкото можем да си сготвим идва следващата стъпка в гъбарството.  Тя е събиране и предаване (продавaне) на гъбите и трюфелите. Това е част от живота на един добър гъбар. 
Има много добри и професионални гъбари в България.
Мнозина смятат, че търгуването с гъби е лошо. Аз не споделям това мислене.
Лошо е когато имаме огромни количества гъби ние да ги похабяваме с пренебрежение.
Това е жалко. Това са пари с които много хора могат да си помогнат домакинството, могат да си улеснят живота и състоянието. Особено в тези времена на криза и безперспективност. Дано повече хора осъзнаят това.
За събирането на гъби единственото условие е познаването на видовете и районите за събиране, следене на сезона и цените на събраните гъби.
Идеята на този блог е да бъде в помощ  на бъдещите гъбари .

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                        трюфели.com
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3 коментара:

  1. Здравейте,аз съм начинаеща в гъбарството и Вашият блог ще ми помогне много.Благодаря ,че има хора като Вас,които безрезервно отделяте от времето си,за да споделите тези ценни знания.

    ОтговорИзтриване
  2. И аз благодаря за добрите думи!
    Жалко е, че хората осъзнаващи чуждото усилие и труд са малко. Успех !

    ОтговорИзтриване
  3. Възхитен съм. Благодаря

    ОтговорИзтриване