понеделник, 7 януари 2013 г.

Бяла мухоморка (смъртоносен двойник на ядливите печурки)

При най-малкото съмнение в разпознаване на една гъба - не я събирайте!

Вероятно мнозина си задават въпроса:  "Защо правя такъв блог ?"
Следващия въпрос сигурно е: "Какво печеля от статиите и споделянето им?"
Все нормални въпроси. 
Нека да споделя защо реших да пиша тук.
Често в различни форуми си пишем с колеги за приятните емоции около събирането и консумирането на гъби сред природата. 
Това го правим от години.
Често получавам лични съобщения с въпроси и започвам лична кореспонденция с различни хора по темата за гъби и трюфели. 
Едно лично съобщение до мен от форум ме накара да погледна на темата от друг ъгъл. 
Ще цитирам малка част от това съобщение:

"Колко е малък света. Открих ви ........... в сайта .........където почти всеки ден влизам и чета ли чета за излети, разходки, проблеми и...за гъби. За съжаление все още съм начинаещ в онзи форум и не мога да пиша съобщения, затова пиша отново тук и се надявам все още да посещавате сайта. Не знам дали ще прозвучи страшно, но Вие държите отговора на въпроса дали ще продължа да живея в родината си или пак ще трябва да бягам навън заради скапаните пари. Имам 2 основни идеи и 2 основни проблема, за които съм сигурен, че ще получа отговор след като ги задам в това съобщение. ......"

Вие как бихте постъпили на мое място след такава молба, съобщение ? 
Предполагам, че и вие съвсем добронамерено ще споделите своя опит като мен.
Сега дори да допусна някоя неволна грешка се надявам да ми простите, да проявите разбиране.
Надявам се в бъдеще дори да помагате със своите коментари и знания. Благодаря ви !
Не знам дали съвета да изучите ПЪРВО смъртоносно отровните гъби ви харесва.
Аз така смятам за безопасно и затова започвам с най-отровната и най-опасната гъба в България. Тя се казва Бяла мухоморка.
      Запомнете:
1.   Бялата мухоморка излиза в основата си от кожено калъфче с форма на  яйце. 
      Като млада е скрита в калъфчето изцяло и виждате само яйцето.

2.   Бялата мухоморка има бели ресни под шапката. Винаги са бели. 
   
3.   Бялата мухоморка има гладка, лъскава, снежно бяла  шапка.
 
4.   Често може да се види част от неопаднало покривало върху шапката, 
       както и  неопаднал пръстен на пънчето (стеблото).

5.   Бялата мухоморка няма изразен аромат или мирис. 
      На вкус е приятна, което я прави още по-опасна.

6.   Бялата мухоморка е елегантна, пропорционална и красива гъба.

7.   Бялата мухоморка е смъртоносно отровна гъба. 

Тя не се събира, не се консумира и при допир с нея трябва да си измиете ръцете.
Опасно  е, но всичко това не трябва да ви плаши. 
Единствено е нужно да бъдете внимателни и да избягвате тази гъба.
По-късно ще обсъдим с кои ядливи гъби може да бъде объркана фатално. 
Сега просто ще споделя  няколко лични снимки на бяла мухоморка.
Разгледайте ги. Обърнете внимание на всеки ред в червено!

                               Открийте всеки описан признак в червено на снимката.


              Лесно и забавно е. И най-важното здравословно. 
              Успех !





2 коментара:

  1. Проблема .като че ли се корени в различните описания на мухоморката, както и в разликите на двете близки по вид гъби съобразно ареала. Вариациите на разликите и приликите водят до много близки по вид и различни по качество гъби. Пример, обща сезонност на популация, обща визуализация, сходни параметри и вид,изключвам единствено цвета на ламелите ,но и той е доста относителен. Аз самият преди 30 години събирах гъби, а сега имам в двора си популация , която не мога категорично да определя, ливадна печурка или карболова; разликата в ламелите е просто нюанс, а останалите параметри са общи , единствено факта , че животните ги кълват и консумират ме кара да реша в полза на ливадната печурка ,но си мисля и за възможността за адаптация на вида за сметка на собствената му популация, или за смесване на част от признаците ,като мимикрия, не знам , просто не съм сигурен, то в какво ли можеш да бъдеш, освен да занеса проба в ХЕИ.

    ОтговорИзтриване
  2. Карболовата печурка най-ясно си проличава, когато я готвите. Миризмата, която отделя е силно притеснителна. Нещо като на изгорял контакт, бакелит.
    Друг признак за карболова е удебеление в основа на пънчето, както и пожълтяване при разрез на същата тази основа на пънчето.

    ОтговорИзтриване