петък, 11 януари 2013 г.

Отровни манатарки (двойник на ядливите манатарки)

Освен отровните мухоморки и пантерката има и други гъби, които трябва да познаваме добре и никога не трябва да събираме или консумираме.
Следват няколко много важни за всеки гъбар гъби.
Важни са не защото ще ги събираме, а защото често ще ги срещаме и има най-голяма вероятност да ги объркаме . 
Вероятността не е заради белезите, а защото са двойници на най-популярната, 
най-търсената, най-събираната и най-консумираната гъба от гората - манатарката.
За няколко от тези гъби има спор дали са отровни, дали са смъртоносно отровни или след определена обработка може да се консумират.  За сега няма категоричност.
Ние трябва  да приемем, че тези гъби са отровни и трябва да ги избягваме.
Започвам с отровната манатарка. Самото име на тази гъба е отровно.
     Дяволска гъба:
1.  Тя е манатарка с всичките характерни белези . Шапката е сферична, плътна с   
     чадъровидна форма често с неправилен релеф и форма.
2.  Шапката има характерен цвят от тъмно лилаво-червен до сивкаво лилаво-червен. 
     Често пъти я определят с метален отблясък, дори метално сив цвят. 
3.  Под  шапката има не ресни (ламели), а тръбички, като дунапрен, червени.
     Червения цвят на тръбичките е от винено червен до оранжево-червен.
4.  Пънчето е бухалковидно с удебеление в дония край.
     Пънчето е оцветено в  наситено червено и има характерни мрежовидни шарки.
5.  Месото е бяло, но при нараняване веднага посинява.


                     Вместо да пиша повече за тази гъба, по-добре е да покажа снимки:
                                            Откриите описаните белези на снимките. 

                        Това е друга отровна манатарка, но има характерните отровни белези. 
Има няколко отровни  манатарки. 
Техните белези са подобни с малки разлики, но наистина забележими разлики.
Открийте характерните белези на отровните манатарки, но открийте и разликите между дяволската манатарка и огнената манатарка. на снимките:
                                                    Огнена манатарка - отровна !
;:
Открийте разликите и между горните две отровни гъби и следващата отровна манатарка:

                                                    Пурпурна манатарка - отровна! 
                                     Тръбичките под шапката са жълти (вместо червени). 
                                                Шапката има охрено кадифен цвят.

Всичко описано и показано до тук може да ви накара да се притесните и откажете да събирате манатарки.  
Искам да ви успокоя и уверя: посетителите на този блог няма да объркат ядливата манатарка с някоя отровна.  
Защото всичко е толкова явно и видно, ако има кой да ви го покаже. 
Ето ви за сравнение една снимка на ядлива  манатарка и друга на отровна. 
Открийте разликите сега, след като вече познавате белезите на отровните манатарки.
Няма да ги описвам, за да се уверите, че има огромна разлика между ядливите манатарки и отровните манатарки. 
Уверете се сами, моля!

                                                     Това е ядлива манатарка (горе)

                                                     Това е отровна манатарка (долу)

Един спокоен и знаещ поглед ще види много разлики между двете снимки (гъби).
Най вече в цветовете под шапката.

18 коментара:

  1. Огнената манатарка не е отровна гъба. Ако сте го написал с цел сигурност, бих ви разбрал - приемам го за "бяла лъжа". Ако човек има знанията и опита да я различава от пурпурната манатарка спокойно може да я консумира след изваряване.
    Aegerita.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напротив, пише че някои я консумират , но аз считам за правилно, да не се консумира . Защо да се рискува .

      Изтриване
  2. Да, написано е с цел сигурност. Винаги ми се е искало да срещна гъбар, който различава огнената манатарка и я изварява, вместо да събере ядливите видове манатарки и други видове гъби. За моите скромни 21 години гъбарство все още не познавам такъв. Ще се радвам да се запознаем и да докажете тази увереност, която демонстрирате в коментара си. Вие имате познания на теория, но дали консумирате огнена манатарка?
    Дали сте я опитвали поне веднъж?
    Моля, не заблуждавайте начинаещи гъбари с подобни познания. Вредно е.
    Единствено може да заблудите някой ентусиаст и да го пратите в Пирогов.
    Този блог има една цел. И аз отговарям на вашия коментар заради тази цел.
    Безопасно събиране и консумиране на диворастящите гъби.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Адашче, аз бера гъби от 32 години и правя разликата, за която говориш :) И аз се радвам, че има още поне един човек, който да познава тази гъба.
      Аз я бера и ям, че и консервирам, но когато няма други гъби, в смисъл по-качествени. И по принцип изварявам всички гъби. Това не е заради отрова някаква, а заради други замърсявания.
      А така описаната Дяволска гъба - с червена окраска на гугла, "дунапренче" и пънче, в Германия се смята за ядлива гъба, брала съм я, изварявала съм я и съм я яла. Точно същата гъба. Там има много книги за гъбите и във всички тях тази гъба е описана като ядлива.
      Но си признавам, че в началото я опитах със страх, имах някакво предубеждение.
      Моята препоръка е да се избягва да се бере, не че е отровна, а самите цветове на гъбата са стресиращи, поне за мен. Много различна от другите манатарки :)

      Изтриване
    2. За жалост има съмнения за хора отровени от Дяволска манатарка в България.
      Именно за това са съветите манатарки с белези подобни на Дяволската гъба да не се събират от начинаещите гъбари.
      Напредналите гъбари вече могат да намират по-големи количества от ядливите видове манатарки и не се заглеждат по отровните разновидности, освен от любопитство.

      Изтриване
  3. Благодаря много за поясненията. Ние събираме манатарки от скоро и мъжа ми се притесняваше, че може да ги сбъркаме. Разликата между отровните и ядливите наистина е очевадна.

    ОтговорИзтриване
  4. Удоволствието е мое. Приятно е да има полза от тези редове.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте! Купихме манатарки от един изкупвателен пункт на пътя Батак - Доспат. Нацепих ги и ги изсуших. Една от гъбите беше станала леко жълта от долната страна, което се води "второ качество", доколкото ми обясниха. Когато я рязах, в самите краища разрезите станаха леко лилави. С гъбите, които не бяха тръгнали да жълтеят, такава промяна по периферията на разреза не се получи. И понеже много ме е страх от диворастящи гъби, питам тук, това оцветяване възможно ли е. Благодаря! П.С. Всички гъби, манатарки и пачи крак, бяха изскубнати, не отрязани.

    ОтговорИзтриване
  6. За видовете качества не са ви излъгали. Ако е бил действителен изкупвателен пункт ( а не инцидентен, временен) те си знаят работата и не могат да объркат отровна манатарка с ядлива такава. От друга страна вие сте видели с очите си, че ламелите под шапката са жълти, а не ЧЕРВЕНИ, Това е много важно! И двете неща подсказват , че сте разрязали и изсушили ядливи манатарки, Допълнително успокоение се получава, ако изсушените парчета манатарки са с бял цвят, а не почернели (такива стават неядливите манатарки при изсушаване) Изключението са и брезовите и, габъровите манатарки. Та всичко до тук говори за хубави и ядливи манатарки. Да са ви вкусни! Хубавото е, че сте предпазливи и наблюдателни. Това е правилното поведение на професионалните гъбари. Длъжен съм да спомена, че по снимки и по думи гъби не се определят, Позволявам си да го направя единствено през вашите очи и с ваша помощ. Благодаря за доверието!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте! Знам че по снимка гъби не се определят, но все пак моля за вашето мнение.
    Видях тази гъба в гората, докато бях на лов. Не съм я брал. Предполагам че е доста преминала. https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xlp1/v/t34.0-12/1938007_10207997793410475_2018097825_n.jpg?oh=19327f914a313b56440632004ccb8f1f&oe=561E36C0
    Наоколо имаше и други, по-малки. И понеже обичаме гъбки (ядем основно печурки сърнели и гигантски пърхутки), много ми се иска това да е манатарка.
    Предварително благодаря за мнението.

    За съжаление за да се види снимката трябва ръчно да се отвори адреса и.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това си е прекрасна манатарка. Въпреки, че е добре узряла е прекрасна. Както виждам на снимката - по пънчето няма никакви червени цветове, оттенъци, нали така? Добре е да научите този вид- манатарката, защото това е най-консумираната гъба в Европа. Почти сигурно е, че наоколо има и други такива в по-млада зрялост, Тях също не ги подминавайте. Когато ламелите (дунапренчето) под шапката е БЯЛО това е първо качество гъба според стандартите на гъбената индустрия, Ако ламелите са жълти това е второ и най-вкусното, ароматно качество. Когато ламелите са зелени(както на снимката) това е трето качество и се използва за нарязване и изсушаване. Хубава находка, попаднали сте на находище, Възползвайте се от късмета си. Успех!

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора. Внимателно запомних мястото където я намерих. За съжаление заради скорошните дъждове и тази и всички останали гъби бяха подгизнали. Тази седмица пак минах от там но не видях нови гъби. А днес, след вчерашния топъл ден, намерих доста сърнели. Вероятно и манатарките са изскочили, но не можах да се разхождам много... Между другото, из гората намерих доста гъби с шапки като манатарката, но с по-тънки пънчета и по малък диаметър, а ламелите бяха същите "дунапренчета" на всички пънчетата бяха бели без петна.

      Изтриване
  8. има ли други двойници на манатарката ако ми отговорете на този сайт



    ОтговорИзтриване
  9. пред последният коментар тази гъба отровна ли е


    ОтговорИзтриване
  10. По принцип това са двойниците на Манатарката. Възможно е обаче Манатарка да бъде объркана с Масловка, когато човек навлиза в света на гъбите. Масловката не е отровна, има много разновидности и много наподобява Манатарка - подобни цветове на шапката, "дунапренче", тръбички под шапката (ламелите), но осезаемата разлика е, че масловките са по-дребни, с по-тънко пънче и са лепкави на пипане (като се навлажнят)

    ОтговорИзтриване