събота, 10 октомври 2015 г.

Обучение на куче за лов на трюфели

От всички гъби най-голям интерес има към трюфелите и това е разбираемо. Килограм трюфели струва колкото една средна месечна заплата във всяка една държава, включително и у нас в България. При тази световна икономическа криза това се оказва доходонесен бизнес за много хора. Този Блог има за цел да помага на хора интересуващи се от гъби и трюфели.  Ето защо в подкрепа на усилията на тези хора пиша тази статия. В Европа се произвежда продукт с който се обучават кучетата за лов на трюфели. Този продукт има за цел да подпомогне усилията на обучаващия кучето и да съкрати времето необходимо за достигане на професионално ниво на кучето. Когато има изобилие от трюфели няма нужда да се ползват производни продукти от трюфели, а самите трюфели. Но когато не е сезон за трюфели, или цената на трюфелите е много висока ( тази година - 1 кг трюфели струва  от 200 до 700лв ), то тогава става наложително да се ползват подобни продукти. Обикновено един такъв продукт се произвежда от най-ниското качество трюфели. Така е в Европа. Там дори към този продукт се добавят и изкуствени аромати. За жалост с изкуствен аромат продуктът става силно ароматен дори за хората, но ефективността му за кучетата намалява. Причината е, че кучето приучено към този по-силен аромат притъпява своя усет и обоняние към едва доловимия аромат на дивите трюфели. Това се разбира едва когато започнете да извеждате кучето на истински лов в гората и липсва онзи силен аромат на изкуствените ароматизатори. Кучето дори ходи върху трюфелите, но тъй-като техният аромат е лек и дори слаб, то не ги отчита и не ги показва на стопанина. Ловът на трюфели започва да става скучен, слаб и настроението е лошо. Разочарованието е толкова голямо, че много стопани се разстройват и продават така обученото куче. Те или се отказват от този бизнес, или си купуват добре обучено куче и започват да ловуват успешно трюфели.
За да няма стопани разочаровани от своето куче е направен продукт с естествени, натурални за България трюфели. Без допълнителни ароматни добавки. Такъв натурален продукт има по-слаб аромат за човека, но за кучето този аромат е достатъчно силен и незаменим. Куче обучено с такъв натурален аромат развива целия потенциал на своето обоняние и изведено в гората показва своите почти съвършени възможности. Такива са професионалните кучета за лов на трюфели. Освен това кучето обучено с такъв натурален продукт има афинитет към българските трюфели и с лекота намира всеки трюфел изпречил му се на пътя. 
Такъв продукт закупен от Франция струва 30 евро за 50 грама опаковка без цената за доставката. Отваряйки опаковката съдържанието се оказва зехтин с аромат на трюфел. 
Снимка на продукт от Франция .

Тези 50 грама зехтин не са достатъчни за обучение на едно куче и ще стигнат най-много за седмица или две. А обучението е няколко месеца. Вие или трябва да поръчате 4-5 опаковки от Франция, Италия, или да потърсите алтернативен вариант и като цена, и като качество.



Такъв алтернативен вариант е продукт от натурални български трюфели. 
Продуктът представлява паста от смлени пресни,  добре узрели трюфели.
В Италия под "паста" се разбира спагети,  но за вас едва ли паста означава друго.


Паста от добре узрели черни трюфели


Този продукт струва 70 лева за опаковка от 500 грама. Тези 500  грама са достатъчни за обучението на едно средно интелигентно куче и едва ли ще се нуждаете от по-голямо количество до настъпване на сезона, и първия лов на трюфели с вашето куче. 
Този продукт може да намерите в сайта: трюфели.com
Сигурно е, че куче захранено с такава паста ще се чувства  уверено, когато го изведете на лов за трюфели. То ще търси този познат и любим аромат на трюфели и за вас няма да бъде трудно да намерите районите, където има трюфели през сезона. За вас и кучето излетите за трюфели ще се превърнат в удоволствие и скоро ще разберете, че може да си докарвате добри доходи. Няма друг по-лесен начин, няма друг по-евтин вариант и няма друг по-бърз метод  за обучение на куче за лов на трюфели. 
Като отклонение ще посоча, че този продукт се използва от ловците като примамка при лова на диви прасета и други диви животни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар