неделя, 19 февруари 2017 г.

Зехтин, паста или трюфели

Често се налага да отговарям на запитвания по повод обучение на куче за лов на трюфели. Освен нормалните въпроси за начините за обучение, грешките и тяхното преодоляване се оформи един общ за всички въпрос. С какво да обучаваме кучето?
За да не отговарям по отделно на всеки колега пиша тази статия. В нея не казвам собственото си мнение, а разглеждам възможните варианти. 
Всеки сам може да избере кой вариант да използва за обучение на кучето си. 

1. Натурални пресни трюфели.



Естествено е, че най-добро обучение ще се получи, ако кучето се обучава с истински, натурални и пресни трюфели. В това няма съмнение. Затова при възможност използвайте пресни трюфели. Така постъпват хората, които вече имат куче, ловуват трюфели и обучават следващо куче. По всяко време може да излезете с вашето обучено куче и да си набавите няколко трюфела. Или ако нямате опит да си поръчате пресни терюфели.
Пресните трюфели се добавят към храната чрез настъргване само за аромат
Кучето не се храни с трюфели, а единствено храната му се ароматизира. 
Този метод има един недостатък
Вие обикновено искате да си обучите куче преди сезона. И това е през зимата или през ранната пролет. 
През това време пресните трюфели са малко и имат висока цена. Сега тя е около 500 лв/кг. И трудно някой ще отдели 100 грама за да ви ги изпрати на вас на по-ниска цена. Търсенето е голямо и постоянно.
Има колеги, който имат малко количество. Те с удоволствие ще ви изпратят.  
Но дали тези дребнички трюфели ще имат аромат с който да обучавате вашето куче?
Дали вие имате опита да разберете това? 
И ако обучите кучето си с неузрели и неароматни трюфели, дали ще имате успех по-късно?
Такива въпроси трябва да си задавате през зимата и пролетта, когато искате пресни трюфели.



2. Трюфелен зехтин или по-точно зехтин с аромат на трюфели.




Това е най-лесният начин, най-евтиният и най-достъпен. Такъв зехтин има навсякъде. Цената за 200 мл е 10-20 лв. И е толкова лесно да го използвате. 
Просто към храната се сипват няколко капки зехтин за аромат.
Обаче, щом е толкова лесно дали няма някаква уловка? 
Ако си купите зехтин от Франция или Италия - 50 мл струват 20 евро.
И с доставката ще станат 30 евро за 50 мл. И въпреки по-скъпата цена отново трябва да се знае, че този зехтин е ароматизиран с изкуствен аромат на трюфели. Няма нищо натурално в такъв зехтин, освен зехтинът. Ароматът е на маслини, някакви други гъби и нещо изкуствено. Обучавайки си кучето с такъв зехтин (все едно дали е от България или от чужбина) вие рискувате да насочите кучето в грешната посока. И по-късно през сезона, на терена вие ще установите това. Докато поправите тази малка грешка половината сезон ще е преминал. Въпреки това обучението със зехтин е възможно,  достъпно и евтино. За жалост е по-дълъг процес и често е съпроводено с отстраняване на грешки по-късно. 

3. Трюфелна паста.

Тук имаме уникален продукт. 
Първо - защото е български, но това още нищо не значи. 
Второ - защото е от трюфели. Просто това са смлени на паста истински трюфели, адаптирани за малки кученца. Това е почти равносилно на пресни трюфели. Поне ароматът е  99% като на пресните трюфели. А това за кученцето значи много. А за вас е най-важното.
Трето - това е паста произведена само от най-узрелите и ароматни трюфели, които са наранени или начупени и нямат търговски вид. Или са леко презрели, леко червиви. 
Те нямат търговски вид, но имат най-силен и приятен аромат. 
Както споменах по-горе това е равносилно да обучавате кучето си с пресни трюфели.

В зависимост от вашият избор ще постигнете и такъв резултат. 
Не търсете причината във вашето куче, в породата или възрастта на кучето. 
Резултатът е следствие от вашия избор.
И естествено това да изберете не е достатъчно. Необходими са и други знания, и прилагане на тренировъчни техники. Изборът с какво ще обучавате вашето куче създава основата, върху която се градят уменията на вашето куче. Колкото по-добра е тази основа, толкова по-добри резултати може да постигнете с обучението на кучето. 
За да бъде здрава основата за обучението е най-добре вашето куче да бъде подпомогнато с този аромат, като му го поднесете към храната.
Ароматът се добавя към храната на кучето единствено за ароматизиране на храната. 
Много разпостранена заблуда е, че добавяйки такъв аромат вие храните кучето с трюфели. 
Това не е вярно. Кучето не се храни с трюфели. Неговата храна е тази, която вие му поднасяте и без да го обучавате. Гранулирана храна или домашна храна.
Но, ако искате да го обучите да търси трюфели,  неговата храна трябва е ароматизирана точно с аромата на трюфели.
И ако към храната на вашето куче добавяте аромат на трюфели, съвсем естествено е, че в бъдеще кучето ви ще търси този аромат с удоволствие и лекота.
Намерете начин да направите този аромат любим.




Няма коментари:

Публикуване на коментар