понеделник, 7 януари 2013 г.

Бяла мухоморка (смъртоносен двойник на ядливите печурки)

При най-малкото съмнение в разпознаване на една гъба - не я събирайте!

Един съвет: Първо научете смъртоносно отровните гъби в България!
Не знам дали съвета да изучите ПЪРВО смъртоносно отровните гъби ви харесва.
Аз така смятам за безопасно и затова започвам с най-отровната и най-опасната гъба в България. Тя се казва Бяла мухоморка.
      Запомнете:
1.   Бялата мухоморка излиза в основата си от кожено калъфче с форма на  яйце. 
      Като млада е скрита в калъфчето изцяло и виждате само яйцето.

2.   Бялата мухоморка има бели ресни под шапката. Винаги са бели. 
   
3.   Бялата мухоморка има гладка, лъскава, снежно бяла  шапка.
 
4.   Често може да се види част от неопаднало покривало върху шапката, 
       както и  неопаднал пръстен на пънчето (стеблото).

5.   Бялата мухоморка няма изразен аромат или мирис. 
      На вкус е приятна, което я прави още по-опасна.

6.   Бялата мухоморка е елегантна, пропорционална и красива гъба.

7.   Бялата мухоморка е смъртоносно отровна гъба. 

Тя не се събира, не се консумира и при допир с нея трябва да си измиете ръцете.
Опасно  е, но всичко това не трябва да ви плаши. 
Единствено е нужно да бъдете внимателни и да избягвате тази гъба.
По-късно ще обсъдим с кои ядливи гъби може да бъде объркана фатално. 
Сега просто ще споделя  няколко лични снимки на бяла мухоморка.
Разгледайте ги. Обърнете внимание на всеки ред в червено!

                               Открийте всеки описан признак в червено на снимката.


              Лесно и забавно е. И най-важното здравословно. 
              Успех !





неделя, 6 януари 2013 г.

Начало......


Сега е едва януари месец. 

Освен за малцина професионалисти, за останалите е зима и никак не е сезон за гъби.Според  мен  е подходящо време за научаване на основните правила  за безопасно събиране на гъби. 
Те са изключително важни за да бъдете доволни от природата и нейните дарове.
Всеки е слушал, чел или присъствал на неприятни и дори трагични случаи с пострадали от гъби.
При всички тези случаи говорим единствено за хора непознаващи правилата за събиране и консумиране на гъби. 
Елементарни правила, но спасяващи от лоши последствия.
Ако говорите с човек учен в областта на гъбите, той ще ви посъветва да не събирате диворастящи гъби, нито да консумирате такива. Добронамерен съвет на учен.
Всеки който е на същото мнение за гъбите спокойно може да спре да чете.
За останалите ще кажа едно:
Дори с колите който шофираме стават трагедии, но това не ни спира да изпитваме удоволствие от прогреса на техниката.
Така е и с всичко заобикалящо ни, включително гъбите.
Изучаването на гъбите  в детайли е наука, трудна и сложна. От нас  гъбарите подобни усилия не се изискват. 
Изискват се елементарни познания, лесно усвоими и лесно приложими.
И така ето няколко простички правила:
1. Най-лекият път към познаване на гъбите е да се научат смъртоносно отровните гъби. Те са едва десетина и задължително трябва да ги познавате предварително.
2. В светът на гъбите трябва да имате учител, водач, приятел с повече познания за гъбите. Само така ще бъдете спокойни при събирането на гъби.
3. Започнете изучаването на гъбите от най-популярните по вашия роден край. Там, където ще ходите на излети и ще събирате гъби.
4. Когато намерите и съберете гъби винаги проверявайте какви са при доверен ваш приятел. Така, докато научите видовете, които събирате  безпогрешно.
5. Ако се усъмните в някоя гъба, ако имате и капчица колебание дали сте я разпознали - подминете я без да я откъсвате.
По-добре една гъба по-малко в кошницата, отколкото една отровна гъба в кошницата.
Не знам, колко е полезна тази информация за вас, но прочетете тези редове няколко пъти.
Гарантирам ви - няма да съжалявате.

петък, 4 януари 2013 г.

Гъба - що е то?

Това е хубаво да се знае : 

Гъбата(което ние виждаме) не е само това което събираме, а е много повече. Съставните части са повече от само гъба: 

 1. Мицел - намира се под земята. На дълбочина около 30 см.( има и изключения)

 2. Хифи - те са "клоните". Свързват мицела с повърхността. 

 3. Плодно тяло - това е всъщност, което ние събираме.

За да сте на ясно:
По-рано се е смятало, че правилно е да се отрязва плодното тяло в основата с ножче. Според съвременни изследвания  по този начин отрязаната част,  която остава свързана с хифите загнива и предава всички болести на хифите. 
Те се разболяват и умират.  И така - край на находището.
Ето пример:
Находище на болни манатарки след бране с отрязване на пънчето. 
По някакъв начин ножчето е било заразено и заразата е проникнала през отрязаното плодно тяло.  Така се е разболяло цялото находище и няколко години ще дава единствено болни плодни тела. Когато видите това избирате верния начин за събиране.
Ето защо: 
Плодното тяло(гъбата) се откъсва внимателно с леко въртеливо движение. 
Както откъсвате ябълка от дървото (нали не я режете) .
След откъсването открилите се хифи се покриват с малко пръст и леко се притискат. Само така може да сте сигурни, че няма да навредите на следващото плододаване. 
Това е само една приятелска препоръка, но:
Гъбите са толкова много. Има ги от милиони години, ще пребъдат и след нас. 
Който не вярва,  нека продължава да ги реже. Може по-нови изследвания да направят ... Ако има подходящи условия тогава ще има много гъби за всякакво бране .

Честита нова 2013 година!

Честита нова 2013 година на всички! 

Дано е успешна за всеки от вас! 

Това е един блог за хората, които обичат природата, които

макар притиснати от съвремието не забравят къде се чувстват свободни,доволни и усмихнати.  Сред природата разбира се. 

Там всички се усмихваме дори при трудности. 

Всеки се стреми да се докосне до природата, да я пренесе у дома си, 

в офиса си. 

Ако и вие усещате подобна необходимост - заповядайте в този блог. 

Нека той стане и ваш блог. 

Така споделената радост от природата ще стане два пъти по-голяма.

Благодаря и добре дошли! 

Тук ще може да научите много практически неща за природата и по конкретно за гъбите. 

Това е първата статия.  Дано е едно добро начало?